Skarp kritik mot LKAB

Malmbergets socialdemokratiska förening riktar skarp kritik mot LKAB för att inte bolaget tar hänsyn till de boende som störs av gruvbrytningen.

Kritiken framkom vid slutet av miljödomstolens förhandling om bolagets ansökan för produktionsökning i Malmberget.

– De nämnde inte med ett enda ord folket som bor i Malmberget och den påverkan det blir för dem. Det var i och för sig inte något oväntat, men jag trodde man skulle visa någon form av ödmjukhet inför en sådan här församling, säger Göte Henriksson från Malmbergets socialdemokrater.

– Jag fick en ganska fadd smak i munnen, när man liksom klart och tydligt talar om att, ”vi struntar i samhället, vi ska bryta malm”, det är precis vad de säger, menar Göte Henriksson.

LKAB vill öka sin produktion i Malmberget till nio miljoner ton pellets per år och miljödomstolen ska nu pröva ärendet. Under tre dagar har gruvbolaget och olika sakägare lämnat sina synpunkter.

Kritiken från Malmbergets socialdemokrater möts något oförstående av Torbjörn Nartijärvi verksamhetschef och ansvarig för gruvteknisk utveckling.

– Det var häftig kritik och jag förstår inte riktigt varför, säger han.

Kan LKAB ta ytterligare hänsyn till Malmbergets befolkning beträffande störningar från gruvverksamheten?

– Vi arbetar långsiktigt för att minska störningarna. Och det vi har framfört under förhandlingarna är att till exempel vibrationerna kommer att minska i framtiden. I den takt vi går djupare ner i gruvan så kommer vibrationerna att minska, säger Torbjörn Nartijärvi.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se