Skärpa säkerhetskrav på flygplatserna

Från och med den 1 januari 2003 införs skärpta säkerhetskrav på alla EU:s flygplatser. Så även på flygplatserna i Norrbotten. De nya kraven innebär att allt bagage och alla passagerare, inrikes som utrikes, ska kontrolleras. Den största förändringen är att allt incheckat bagage kommer att röntgas.
Det är efter terrorattackerna den 11 september 2001 som det globala arbetet med luftfartsskydd börjat. För svensk del investerar Luftfartsverket 876 miljoner kronor i röntgensystem och ombyggnationer av 19 flygplatser. I Norrbotten gäller det Kiruna och Kallax flygplats. Bara ombyggnationerna på Kallax flygplats i Luleå har kostat över 15 miljoner kronor. På Kallax flygplats anställs också 8 personer för att arbeta med säkerhetskontrollerna. Även de flygplatser som drivs av kommunerna i Norrbotten, Pajala, Arvidsjaur och Gällivare, kommer att byggas om för att anpassas till de skärpta säkerhetskraven. De nya säkerhetskraven kan, förutom risk för förseningar, innebära att de nya starka röntgenmaskinerna kan skada semesterfilmen. Så i fortsättningen bör man bära med sig kameran i handbagaget, enligt en varning utfärdad i hela EU. De är passagerarna själva som får betala för den höjda säkerheten, då den så kallade securtiyavgift höjs från 22 kr/avresa till 45 kr/avresa.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".