Våldet oroar unga i Arvidsjaur

Det ökade oroligheterna i Arvidsjaur har uppmärksammats under den senaste tiden. På kvällar och helger är det stökigt bland ungdomar, något som kommunen nu tagit tag i för att se över vad som behöver göras. Att Arvidsjaur har blivit stökigare sista året bekräftas av gymnasielever i Arvidsjaur.

En lokal samverkansgrupp bestånde av representanter från skola, barnomsorg, landsting, polis och socialen har kartlagt ungdomar i riskzon och ska presentera förlag på åtgärder.

Det är en liten grupp ungdomar i åldrarna 15-18 år som står för det mesta av stöket, som trakasserar andra och misshandlar andra ungdomar, eldar bilar, buskör på gator och torg och vandaliserar.

En del av våldet har varit riktat mot de elever som kommer från hela landet och går gymnasiets flygutbildning, men även andra har drabbats.

På gymnasiskolan i pratade Norrbottensnytt med elever om deras bild av situationen i Arvidsjaur.

- Det har blivit stökigare, för varje helg när folk far ut har det blivit bråk, säger Emelie Edström som går andra året på gymnasiet i Arvidsjaur.

- Det har ökat mer och mer, ibland tänker man om det kommer att hända något på helgen, för det är oftast då det händer något, säger Gabriella Lundmark som också andra året på gymnasiet i Arvidsjaur.

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista