Kafé - en start till en drogfritt liv

Nu söker ”De fria sällskapet länkarna” tillsammans med Gällivare kommun efter föreningar och enskilda personer som vill arbeta med en träffpunkt och ett kafé för missbrukare.

Tanken bygger på att kaféet kan bli ett första steg till ett drogfritt och nyktert liv. Hans Stenudd ordförande i Det fria sällskapet länkarna i Gällivare står bakom idén.

– Bara det att någon frågar efter dem, vart har du varit, vad trevligt att du kommer. Det är kanske ingen som frågar efter de här personerna, säger Hans Stenudd.

Det ska inte finnas något krav på att cafébesökarna ska vara helt nyktra när de kommer till kaféet.

– Det finns alldeles tillräckligt många ställen som har nykterhetskrav. Här ska det inte behövas blåsa grönt för att komma in, konstaterar Hans Stenudd.

Träffpunkten kan drivas av ett så kallat gårdsråd bestående av intresserade enskilda personer och föreningar med stöd från Gällivare kommunen, Målet ska vara att bryta ett destruktivt leverne.

Men det ska inte ställas några krav på kafébesökarna.

– När en person som kommer in på morgonen och får en kopp kaffe och en macka för en billig penning, till självkostnadspris, kanske i bästa fall kan motiveras till att skjuta upp sin fylla någon timme eller någon dag. Det här är viktigt, att missbrukarna möts i deras verklighet, menar Hans Stenudd.

Kaféprojektet har fått namnet lågtröskelkafé, just för att höga ouppnåliga trösklar för att komma in saknas. Alla välkomnas och tas emot. Redan nu har enskilda personer anmält sitt intresse för att jobba med kaféet.

Hans Stenudd har fått ett brett stöd från tjänstemän och politiker som arbetar med sociala frågor i Gällivare kommun.

– Jag har verkligen blivit uppmuntrad och det har varit en stor glädje för mig, säger han,

Karl-Erik Taivalsaarai som arbetar inom socialtjänsten i Gällivare är mycket positiv till projektet.

– Kommunen ska stödja den här idén och vara med och backa upp, för att kunna samla de goda krafterna i samhället, tycker han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se