Hemlösa katter riskerar att frysa ihjäl

Det finns många hemlösa katter i Norrbotten som nu riskerar att svälta och frysa ihjäl när vintern står för dörren. Föreningen Kattakuten är verksam i Luleå och Boden, och försöker hjälpa så många katter som möjligt.

Helen Öhman är informationsansvarig i föreningen Kattakuten och beskriver läget som akut. Under hösten hör många av sig som har hittat katter som bor ute, en del är förvildade och andra har folk helt enkelt slängt ut för gott.

-Nu börjar det bli riktigt kris, eftersom att nu kommer kylan och vintern och vi har många katter som står i kö och vill in i värmen men vi har ingenstans att sätta dem, säger Helen Öhman.

Kattakuten är en ideell förening som nu letar med ljus och lykta efter personer som kan ta hand om en katt, tillfälligt eller allra helst permanent. För katter som inte hittar hem kommer att antingen svälta eller frysa ihjäl under vintern.

Föreningen hoppas nu på att kommunen ska kunna hjälpa dem att ordna en lokal antingen i Luleå eller Boden som kan användas som kattehem. Då skulle betydligt fler katter kunna få hjälp, berättar Helen Öhman. Situationen är alltid värst på hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista