Belöning i form av miljonstöd från kommunakuten

Det lönar sig att ha ordning på ekonomin. För Haparanda och Arvidsjaurs kommuner kommer belöningen till våren i form av mångmiljonstöd från kommunakuten, det vill säga regeringens kommundelegation.
Statens krav är en budget i balans under 2002 och det har nu de båda kommunerna uppnått. De blir därmed de sista kommunerna i länet som får stöd av kommunakuten. För Arvidsjaurs del rör det sig om ett tillskott på sex miljoner kronor, medan Haparanda får 12 miljoner kronor. - Det är välkommet eftersom stora utgifter väntar, säger Per Lavander, kommunalråd i Arvidsjaur. Båda kommunerna planerar att främst använda pengarna till att betala av lån och därmed minska sina ränteutgifter. Per Lavander hoppas dessutom att pengarna ska räcka som buffert för flygplatsen och till bredbandsutbyggnad i Arvidsjaur. Även landstinget räknar med att få pengar från kommunakuten i år. Det handlar om de sista 45 miljoner kronorna av ett totalt stöd på 180 miljoner kronor. Tidigare har Boden, Gällivare, Jokkmokk och Pajala kommuner fått stöd från kommunakuten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".