Däckfirma i rekordlång rättegång

I dag börjar den rekordlånga rättegången i den så kallade Däckkungenhärvan. Bolaget har över 12 miljoner kronor i skulder och nu står 17 personer åtalade för bedrägerier, bokföringsbrott, häleri och skattebrott och de flesta åtalspunkterna i härvan rubriceras som grova.

Brotten började sommaren 2004, när två av de tre huvudåtalade, som under förra hösten suttit häktade, tog över en däckfirma, som sedan enligt åtalet varit plattform för olika bedrägerier och bokföringsbrott.

Däckfirman gick i konkurs i augusti 2005, och skulderna uppgick då till 12 miljoner kronor.

I anmälningarna från de över 70 målsäganden, märks fodringar på allt från biobiljetter, mp3spelare, cyklar, hotellnätter och mer än 30 datorer.

Utöver detta har huvudmännen enligt åtalet vid upprepade tillfällen skrivit leasingavtal med kreditföretag på fordon och maskiner som i själva verket aldrig funnits.

Idag börjar rättegången som väntas pågå i 22 dagar under oktober, november och december och är rekordlång. Den är det ekomål i Luleå tingsrätt som det avsatts mest dagar för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista