Hustillverkning går på högvarv

Hustillverkningen i Norrbotten har högkonjunktur - hustillverkarna behöver anställa med det är svårt att få tag i ny personal. På Englundshus i Kalix skulle man kunna fördubbla produktionen om det fanns tillräckligt med anställda.

Englundshus är ett ungt husbyggnadsföretag, som växt på sin ettåriga existens från noll till 45 miljoner kronor i omsättning.

För ett år sedan i starten var det 11 anställda på fabriken i Kalix. Vid årsslutet ska man vara 30 för att klara den planerade produktionen. De flesta är utbildade på företaget, utom de med universitetsexamen. Och den äldste nye medarbetaren är 60 år.

Företaget samarbetar med länsarbetsnämnden och alla som har gått internutbildningen har fått jobb.

- Nu har vårt företag många kontakter i gymnasier , på universitet , och med länsarbetsnämnden, för att få personal, säger Jarkko Erikshammar, vd Englundshus.

På Vittjärvshus i Boden har man också ett hårt tryck på produktionen och en ny marknad finns i Japan och snart på Irland.

Där understryker man också svårigheterna i att få tag i bra personal.

- Vi har också ett lärlingssystem, säger vd Mikael Larsson Vittjärvshus. Under senaste året har vi nyanställt ett 20-tal personer. Tio av dem har internutbildning. Många hade ingen erfarenhet av husbygge.

Plusshus i Arvidsjaur anställer kontinuerligt.

Älvsbyhus rekryterar just nu många medarbetare till sin nya fabrik utanför Karlstad, med vissa svårigheter.