Foto: Magdalena Martinsson

Helikopter medverkar till tjuvjakt

Helikopterföretagen medverkar till brott när man flyger ut tjuvjägare och tjuvfiskare. Det tycker samebyordförande Lars-Jon Allas i Talma sameby och efterlyser en lagändring.

Hur många tjuvjägare och tjuvfiskare som åker ut med helikopter är inte känt.

Johanna Hagstedt som utrett tjuvjakten på stora rovdjur i Sverige säger att det nog är få som utnyttjar helikoptern till det ändamålet. Men där håller inte Talmasamen Lars-Jon Allas med. Han tycker att det är annorlunda i fjällvärlden och har hittat en och annan tjuvfiskare som helikopter transporterat.

Med tolv helikoptrar och ett sjöflyg så dominerar kallaxflyg flygtransportmarknaden i nordligaste sverige. Anders Ahl är flygchef med 38 år i branschen. Han har inte anmält någon misstänkt tjuvfiskare eller jägare till polisen.

Lars-Jon Allas i Talma sameby tycker det behövs en lagändring för att få stopp på, som han ser, flygbolagens medhjälp till brott. Han vill se att helikopterbolagen ska vara tvungna att informera om vart man landar och vad man uträttar, samt hur många man släpper av på ett visst ställe. Detta för att förhindra tjuvjakt och tjuvfiske i norrlandsfjällen.

Det rapporterar SR Sameradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".