1 av 2
Stefan Marklund, va-chef i Luleå kommun.
2 av 2
Kjell Lundström, arbetsledare på va-avdelningen, Luleå kommun.

Luleå får nytt nät för vatten och avlopp

Vatten- och avloppssystemet i Luleå står inför en stor renovering och utbyggnad. Luleåborna har blivit många fler sedan avloppssystemet byggdes, och ännu fler ska det bli i framtiden är det tänkt. 460 miljoner kommer det att kosta totalt, men det är en nödvändig investering anser kommunen.

Luleå växer, och det är för att slippa få problem i framtiden som vatten och avloppssystemet nu renoveras och byggs ut.

Stefan Marklund är va-chef i Luleå kommun, och berättar att den pågående renoveringen och utbyggnaden av avlopps och vattenledningarna beräknas kosta kommunen 460 miljoner kronor.

– Det system vi har som byggdes upp på 50- och 60-talet börjar gå fullt, på avloppsidan speciellt. Vi börjar närma oss gränsen för vad vi klarar av och därför måste vi göra något, säger Stefan Marklund.

Arbetet med vatten- och avloppsledningarna pågår för fullt, och just nu grävs det ner spillvattenledningar på Lövskatan i Luleå. Brevid vägen som grävts upp ligger de stora röda rör som ska ner i marken.

Kjell Lundström, arbetsledare på va-avdelningen på Luleå kommun berättar att varje rör är sex meter långt och väger 1 200 kilo. Rören består av betong och stål och de ska klara det mesta under lång tid framöver.

– Vi har ledningar idag från 1904 i Luleå som fortfarande fungerar, det är en väldigt lång omsättningstid på att bygga nya ledningar, berättar Kjell Lundström.

År 2010 räknas den påbörjade etappen vara klar.

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".