Överkalix toppar tillväxtliga

Högkonjunkturen har slagit igenom rejält i de svenska bolagens bokslut. Överkalix i Norrbotten toppar tillväxtligan. Tillväxten är stark i nästan hela Norrbotten. Länet har fem kommuner bland Sveriges 20 bästa, enligt en undersökning från Upplysningscentralen (UC) och Företagarna.

Rankningen tar sikte på förändringar i omsättning och resultat från 2005 till 2006. Även förändringar i kreditvärdighet hos företagen och antalet företag ingår i värderingen.

Det starka uppsvinget i Norrland förklaras bland annat med stigande råvarupriser som fått den norrländska gruvnäringen att blomstra.

Överkalix kommer etta i tillväxtligan, Kiruna hamnar på tredje plats och Gällivare ligger åtta. På 12:e plats hamnar Boden och på 18:e plats Haparanda.

I Kiruna väger LKAB tungt men uppsvinget i regionen har dragit med sig tjänstenäringar och underleverantörer. I Överkalix har omsättningen i de 92 aktiebolagen i snitt ökat med hela 140 procent mellan de båda åren, enligt undersökningen, som också visar på ett starkt uppsving i företagandet i hela landet.

I undersökningen har man också tittat på vilka kommuner som haft en stadig utveckling under flera år eftersom uthållig tillväxt är viktig för ekonomisk stabilitet, sysselsättning och välfärd.

Vinnare i den kategorin är Gällivare, också i Norrbotten. Kommunens företag har legat på 20-bästalistan i samtliga fyra undersökningar som gjorts. Främsta anledningen till det är de stora investeringarna inom gruvindustrin som gjorts av framför andra LKAB. De satsningarna har gett stora sidoeffekter bland andra företag i kommunen.

Luleå ligger på andraplatsen, främst tack vare SSAB:s framgångar.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se