Satellit upptäcker skogsavverkning

Uppemot tio procent av den avverkade skogsarealen anmäls aldrig till Skogsvårdstyrelsen. Ett stort problem eftersom det betyder att kontrollen över hur mycket skog som avverkas i landet blir bristfällig. Men nu har skogsvårdstyrelsen ett nytt vapen för att hitta avverkningarna.
Det handlar om satellitbilder över länets skogar. Med hjälp av bilderna kan Skogsvårdstyrelsen direkt se om ett skogsparti har gallrats, röjts eller slutavverkats. Nästan tio procent av avverkningarna i Sverige anmäls inte i förväg till skogsvårdstyrelsen och det betyder dålig kontroll över hur mycket skog som avverkas. Det är den som ska avverka mer än 0,5 hektar som måste göra en anmälan i förväg. I snart ett år har satellitbilderna använts och redan har siffran på hur många som anmäler avverkning i förväg blivit bättre. - Det är skogsägarens skyldighet att känna till reglerna och anmäla. De som inte gör det riskerar åtal och böter, säger Per Christoffersson på Skogsvårdstyrelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".