Gällivareföretagen toppar tillväxtligan

Företagen i Gällivare har haft en stadig långsiktig utveckling under flera år och nu är Gällivare den kommun i landet som rankas ha den mest uthålliga tillväxten. Detta enligt en undersökning från Upplysningscentralen och Företagarna som visar att högkonjukturen slagit igenom rejält i de norrbottniska företagen.

– Det betyder att våra företag har en möjlighet till långsiktig överlevnad och jag tror också det visar på en stor erfarenhet att hantera både upp- och nedgångar i konjunkturen.

Just nu har vi haft en mycket kraftig tillväxt inom gruvnäringen och det avspeglar sig på alla andra branscher också, säger Sven-Erik Svensson som är ordförande i Företagarna i Gällivare.

Tillväxten är stark i nästan hela Norrbotten och länet har fem kommuner bland Sveriges bästa, enligt undersökningen.

Företagen i Gällivare har legat på 20-bästalistan i samtliga fyra undersökningar som gjorts beträffande ekonomisk stabilitet, sysselsättning och välfärd.

Anledningen till detta är de stora investeringarna inom gruvindustrin, främst LKAB, som gett stora sidoeffekter hos andra företag i kommunen.

– Det är lättare att få göra affärer för våra företag om de har en hög rankning i de här olika tabellerna och hög kreditvärdighet och annat. Så det är positivt för både de som vill göra affärer med oss här och för oss som vill göra affärer med dem, konstaterar han.

De stora investeringarna är redan gjorda och nu skördas framgångarna menar Sven-Erik Svensson.

– Nu tjänar man väldigt bra med pengar, vilket avspeglar sig i hela samhället, som fastighetspriser, investeringar i nya bilar och annat som gynnar en massa andra branscher givetvis, säger han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se