Fortsatt mörker i Tornedalen

Marknadsdomstolen avslog på onsdagen Övertorneås och Haparandas krav på ett interimistiskt beslut som omedelbart skulle tvinga Ekfors Kraft att tända gatubelysningen i kommunerna. Därmed får man vänta till den slutgiltiga domen kommer den 15 november.

Marknadsdomstolen skriver i sitt beslut att den inte funnit tillräckliga skäl för att gå med på kommunernas krav på ett interimistiskt beslut.

Sedan augusti förra året vägrar Ekfors att tända gatubelysningen till följd av kommunernas vägran att betala vad företaget begärt.

– Ja, vad ska man säga. Vi kan bara konstatera att de inte har meddelat något interimistiskt beslut. Så nu får vi vänta på Marknadsdomstolens slutgiltiga beslut som ska komma den 15 november, säger Sven Kostenius (Övertorneåalternativet), vice kommunalråd i Övertorneå.

Hur känns det med en månad till i ovisshet och mörker?

– Det är ju mörkret som är svårast just nu. Om snön hade hunnit komma så skulle det inte vara så farligt. Men medborgarna har ju vanan inne sedan förra hösten. Jag ser när jag åker ute på samhället, i de mörklagda delarna, att folk har börjat ta på sig reflexvästar. Så vi får hoppas att det går i år också utan större incidenter.

Advokaten Michael Lettius, som företräder kommunerna, hade stora förhoppningar om att få ljuset tänt redan nu.

– Jag är besviken och faktiskt rätt förvånad. Jag trodde att vi hade nått hela vägen och skulle få med oss ett tillsvidarebeslut, och det är svårt att säga vad detta egentligen innebär. Det krävs ju särskilda skäl för ett interimistiskt åläggande, säger Lettius.

Vilka särskilda skäl har ni hävdat?

– Den otrygghet som finns, trafiksäkerhetsproblem, riskerna med släckt gatubelysning, särkilt den här mörka tiden på året. Det som möjligen legat kommunen i fatet är att det redan varit släckt en säsong.

Antyder det här något om den slutgiltiga domen?

– Ja, det kanske det gör. Det hade självklart varit bättre om vi fått ett beslut med oss. Det hade varit ett klarare besked om hur det kommer att gå. 

Kommunerna har sedan 2002 vägrat att till fullo betala fakturorna från Ekfors kraft. Enligt dem begär Ekfors omkring 60 procent högre elpris än vad andra kommuner i Norrbotten får betala.

– Många medborgare som jag pratar med säger inledningsvis att ”betala vad han begär”. Men när de hör vilka pengar det handlar om så ändrar de uppfattning, säger Sven Kostenius.

Sedan Ekfors kraft också hotat stänga av strömmen till ett 20-tal kommunala fastigheter i Haparanda tog näringslivsminister Maud Olofsson för ett par veckor sedan ett initiativ för att få slut på elbråket i Tornedalen.

Efter en träff mellan näringsministern och kraftbolagets ägare Mikael Styrman pågår diskussioner för att hitta lösningar.

Priskompromiss?

– Kontakterna sköts genom Maud Olofssons statssekreterare Ola Alterå. Som jag har uppfattat det försöker departementet fungera som en slags medlare. Det kanske går att göra upp om priset så att vi får lyset tänt, säger Arne Honkamaa, Övertorneås kommunalråd till TT.

– Vi tycker inte om att betala överpris på strömmen, men kanske måste vi bita i det sura äpplet för att få det här ur världen. Vi är angelägna om det, men inte desperata, säger han.

Pernilla Kommes, André Pettersson, SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se