Det kan finnas fyra vargar i länet

Det finns minst tre vargar i länet, men det kan vara så många som fyra olika individer. Säkra vargar i länet är Laponiavargen John, den tik som vandrat upp efter svenska kusten samt ytterligare en varghanne som setts i Kalix skärgård. Dessutom finns nya prover som visar att en varghanne som härstammar österifrån finns i länet. Det bekräftas av ett DNA-prov som Länsstyrelsen fått svar på under julhelgen.
Hårproven hittades i Råne älvdalsområdet strax före jul och kommer från en varghanne som härstammar österifrån. Det kan vara den varg som setts i Kalix Skärgård som helt enkelt har vandrat upp efter älvdalen, men det kan också vara en helt annan individ. Enligt Katarina Lövgren på Länsstyrelsen så är den varg som setts i skärgården troligtvis en hane. Det talar för att det är samma varg som hårproverna från Råne älvdal kommer ifrån. Men eftersom Länsstyrelsen inte vet var skärgårdsvargen är, så kan det röra sig om en helt annan individ. Det skulle isåfall betyda att det finns fyra vargar i länet. Länsstyrelsen ska nu i första hand försöka märka den svenska varghonan, men det kan ske först när snömängden tillåter att skotrar kan användas. - Det är ju inte säkert att hon är kvar, hon kan ju ha vandrat över till Finland också, säger Katarina Lövgren. När det gäller Laponiavargen John så har han rört sig lite och är nu nere i skogslandet sydväst om Ultevis lågfjällsområde.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".