Svår placering vid bombhot

Den centrala placeringen av Post- och telestyrelsen i Kiruna kräver större polisresurser när en misstänkt försändelse hittas. Lokalieringen gör det mer svårjobbat för polisen.

– Ja, det är klart att vi får det mycket svårare när vi ska spärra av vid explosionsrisker. Det blir större områden eftersom vi måste ha ett säkerhetsavstånd, säger Urban Pohjanen, områdeschef vid polisen i norra Lappland.

Polisen har diskuterat Post- och telestyrelsens centrala lokalisering efter torsdagens händelse.

– De tar emot mycket paket och det är ju incidenter hos Post- och telestyrelsen. Vi hade helst sett att det låg på ett annat ställe, men nu är det så att den ligger där den ligger och vi får jobba utifrån det, säger han.

I juni i år larmades polisen till Post- och telestyrelsens lokaler då en postförsändelse innehöll kemikalier som om de blandades kunde bli ett sprängämne. Den här gången togs vätskorna om hand och ingen större polisinsats behövdes. Det är försändelser med ofullständig eller felaktig adress som tas om hand av post och telestyrelsen i Kiruna.

Larmet om den misstänkta bomben i Kiruna i går kom redan på onsdag eftermiddag. Men eftersom brevet placerades i en säker så kallad bombväska kunde polisens bombgrupp från Stockholm lugnt väntas in till dagen efter.

– Larmet kom in klockan 14.54 på onsdagen, och polisen var på plats och säkerställde kuvertet som fanns där. Avspärrningen är gjord efter säkerhetsavstånden inför desarmeringen av den misstänkta bomben, förklarar Urban Pohjanen.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista