Ny farygslinje till Luleå utreds

En ny fartygslinje mellan Luleå och kontinenten, som kan ta över vägfrakter av vissa pappers-, stål- och gjuteriprodukter, utreds just nu av Luleå kommuns närningslivsbolag. Sjölinjen kan bli en viktigt pusselbit för det gjuteriprojekt som planeras i Luleå.
Det handlar om de tidigare kännda planerna på att tillverka gjuteridelar till vindkraftverk i nedlagda Inexa Profilers gamla lokaler på SSAB:s industriområde. - Vi har fått EUpengar för att titta på en ny sjöfartslinje mellan Luleå och kontinenten och då kan man skeppa de här på ett enklare sätt, säger Peter Georgsson VD för Luleå Näringliv AB. Satsningen på den här sjöfartslinjen bottnar i nya Euregler som vill sänka den mobila transportnäringens koldioxidutsläpp. Det skulle, enligt Peter Georgsson, kunna ske genom att t ex en del papper, stål och gjurteriprodukter fraktas till sjöss istället för med lastbil. En förstudie har redan gjorts om den här sjöfartslinjen men privata rederier och andra intresserade kräver, enligt Georgsson, en noggrannare marknadanalys och till det har näringslivsbolaget nu fått Eu pengar. Om den analysen godkänns av olika intressenter så tror Peter Georgsson att det hela börjar ta form i slutet av 2003.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".