Fusk för tio miljoner

I år beräknas bedrägerierna mot Försäkringskassan i Norrbotten att fördubblas. Prognoserna visar att återkraven från fuskarna kommer att ligga på cirka tio miljoner kronor på ett år.

På Försäkringskassan tror man att den utökade kontrollen som utövas av 13 specialister sedan drygt ett år tillbaka, har gett ett synligt resultat. Men bedrägerierna ökar också rent faktuellt.

Ett aktuellt fall är en man som arbetat som lastbilschaufför och samtidigt varit sjukskriven, och lurat till sig drygt 350 000 kronor.

– Det är ju ett högt belopp 350 000 kronor. Han ska naturligtvis få betala. Men jag blir inte förvånad om vi får ännu fler ärenden med högre belopp, kommenterar försäkringschefen på Försäkringskassan i Norrbotten, Georg Strömbäck.

Försäkringskassan i Norrbotten har under det senaste året haft nio personer som handlägger ärenden där brott misstänks. Och de polisanmäler. Fyra specialiserade personer arbetar också sedan i maj med att kräva återbetalningar.

Förra året gick 47 ärenden från Försäkringskassan till polisen. Som det ser ut nu kan det bli över hundra ärenden som Försäkringskassan polisanmäler.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se