Kortare sommarlov

Det vore bättre för eleverna om skolårets terminer delades upp i kortare läsperioder och istället kortare sommarlov. Det anser Riksförbundet Hem och skola som har bestämt sig för att driva frågan om ett förändrat läsår utifrån att det skulle gynna elevernas lärarande.

Meningen är att läsåret delas in i kortare läsperioder, med avslutande kortledigheter efter varje period. Men då måste man kapa kanske två av dagens idag tio veckor långa sommarlov.

Riksförbundet Hem och skola tycker att skolan är uppbyggt mycket i en annan tid - med sommarlov som rest från det gamla bondesamhället, och lärare-elev-relationen fortfarande styrd av hierakist industritänkande. Därför behövs en annan pedagogik - mer åt det hållet som Tunaskolan börjat jobba.

Förbundsordföranden Ulf Eriksson menar att eleverna borde välkomna kortare avbrott i terminerna. Men på Tunaskolan i Luleå jobbar högstadieeleverna i sexveckorsperioder - och bland eleverna i åttan går åsikterna isär om det vore bättre att också få ett kortare sommarlov.

Åttondeklassarna Alice Nyström, Sara Kristoffersson och Hanna Lövgren på Tunaskolan ger blandat betyg åt föräldraföreningen Hem och skolas idé.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Debatt i Puls i P4 mellan Ulf Eriksson, ordförande i Hem och skola, och Tunaskolans rektor Stefan Millgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".