SNF kräver omedelbart skydd för skogar

Trettio biologiskt värdefulla skogar i norra Sverige måste omgående skyddas från avverkning, kräver Naturskyddsföreningen (SNF). I fyra av dem har avverkningar redan satt i gång.

Höga virkespriser gör att det avverkas mer skog än någonsin hittills i Sverige, i år 92 miljoner kubikmeter. Nu avverkas i tidigare otillgängliga områden och skog faller på tidigare sparade marker.

SNF inventerade i somras 120 oskyddade skogar med höga naturvärden i Västerbotten och Norrbotten och gjorde där över 7 000 fynd av rödlistade arter. För 30 av skogarna kräver föreningen ett omedelbart skydd. Några är redan snitslade för avverkning.

Statliga Sveaskog äger hälften av de utpekade skyddsvärda skogarna, två tredjedelar av den aktuella marken är statsägd. Föreningen har nu överlämnat resultaten av inventeringen till länsstyrelserna för att de snabbt ska besluta om ett tillfälligt reservatsskydd.

– Myndigheter och politiker måste rädda dessa skogar, annars kommer stora värden att försvinna för alltid. Vi vill att bolagen låter bli att avverka så att områdena hinner få ett lagligt skydd, säger SNF-ordföranden Mikael Karlsson.

Han anser att det som nu händer förstärker bilden av att det finns stora brister i de frivilliga skogsavsättningarna och mycket värdefull skog går förlorad i jakten på virke.

– Bolagen följer inte lagstiftningen på en femtedel av sina skogsmarker trots att de lovat att skydda den, säger han.

I dag är bara drygt en procent av den produktiva skogen nedanför den fjällnära skogen skyddad. Enligt Karlsson bedömer ledande forskare att 9-16 procent av skogen måste skyddas för att klara FN:s, EU:s och Sveriges mål att stoppa förlusten av biologiska mångfald till 2010.

TT

Skyddsvärda skogar i Norrbotten enligt SNF

Arjeplogs kommun
Harrurliden
Luobbeln
Mattaureälven-Båldakatj
Njuoråkvaratj
Skarjak
Tjuorre
Övre Piteälven

Arvidsjaurs kommun
Granberget
Kuorpavare
Skirvo

Bodens kommun
Stasskölen

Gällivare kommun
Ainavarto

Jokkmokks kommun
Lakmannavaare
Låjssa

Kiruna kommun
Kiskamavaara
Pahtavaara
Paurankivaara
Uijatieva

Pajala kommun
Norra Ventikkövaara
Selänvaara

Övertorneå kommun
Norppulehikko
Rautiorova
Taka-Aapua

Källa: SNF

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.