Nationalparker i Norrbotten och Frankrike jämförs

Nationalparker och hur de används. Det är ämnet för en fransk forskare som arbetar på Samhällsgeografiskt miljöcenter SMC i Kiruna.
Med hjälp av SMC:s simuleringsmodell "Sverige" arbetar forskaren Ludovic Dupuis med att ta fram scenarier över hur turister och andra beter sig i nationalparker. - Jag försöker ta fram scenarier på hur folk rör sig i tid och rum och jag vill ta fram verktyg för att hjälpa parkledningarna att göra prognoser för vad som händer i nationalparkerna, säger Ludovic Depuis. Idén är att undvika konflikter mellan turister och andra som använder parkerna. - Särskilt i Kiruna finns rennäringen där det kan bli konflikter och även mellan olika slags turism, t ex att skoterturism kan vara störande för folk som söker efter tystnad, säger Ludovic Depuis. I sin forskning jämför han två helt olika situationer i dels Abisko som ligger långt från stora tätorter och dels en fransk nationalpark Vercore nära den kända vintersportorten Grenoble med 1 miljon invevånare i närområdet. - Jag försöker att ta reda på hur folk beter sig på olika sätt i ett sådant område. Om det är skillnad beroende på hur det vilda landskapet ser ut, om det begränsar på samma sätt, säger Ludovic Depuis, som räknar med att vara klar med sin forskning sommaren 2004.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista