Glesbygdsföretagsstöd gör ingen nytta

Statens miljardsatsning på svenska glesbygdsföretag har inte gett några positiva effekter. Det framgår av en ny utredning som tagits fram av statliga Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS.

Myndigheten har bland annat tittat närmare på avkastning av totalt kapital, företagens bidrag till bruttonationalprodukten och företagens investeringar. Den har jämfört med andra, liknande bolag som fått klara sig utan bidrag.

Bara en av de faktorer som ITPS granskat ser ut att ha påverkats positivt - sysselsättningen.

Sedan början av 1990-talet har regeringar pumpat in över nio miljarder kronor i regionalt utvecklingsstöd. Satsningen har gjorts för att stödja småföretag i glesbygd eller de delar av landet som inte har samma fördelar som storstadsområdena. Men satsningen kan ha varit förgäves.

– Jag tycker att politikerna ska fundera över två saker. Dels om man över huvud taget ska ha stöd, dels om det, i det här fallet, inte bör konstrueras om, säger utredaren Håkan Gadd till TT.

Men åsikterna om utvecklingsstödet går i sär. Förra året kom Nutek, Verket för näringslivsutveckling, fram till att stödet tvärtemot hade en positiv effekt på företagandet.

Gadd medger att frågan inte är okomplicerad. Resultatet av en utvärdering följer alltid av det perspektiv man antar. Det är också hans förklaring till varför Nutek och ITPS kommit fram till så olika slutsatser. Kanske är det också därför en tredje statlig myndighet, Riksrevisionen, så sent som för två år sedan kritiserade stödet för att vara ineffektivt.

TT

Regionalt utvecklingsstöd

Företag i vissa stödområden kan få regionalt utvecklingsstöd om det bedöms att stödet har stor betydelse för företaget och regionens utveckling.

Det kan sökas av företag som har verksamhet i Norrbottens län, Västerbottens län, Jämtlands län, Västernorrlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län, Värmlands län, Örebro län, Västra Götalands län och Kalmar län.

Stödet ska gå till nyinvesteringar, utbildning, konsulttjänster och kunskapskampanjer samt forskning och utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista