Studenter lär sig inte företagande

De som pluggar är mindre intresserade av att starta företag än vad andra unga är. Men studenterna som ändå vill starta eget blir fler och fler. Problemet är de flesta inte får lära sig hur man gör det under sin utbildning.

Bara en fjärdedel av studenterna får veta något om företagande under utbildningen.

– Vi fick inte veta någonting alls och vi saknade det, säger Magdalena Åkerström som inte hade några tankar på att starta eget när hon pluggade konst och design i Luleå och Göteborg.

Men nu har hon startat ett formgivningsföretag i Kiruna.

– Det fanns inget jobb för mig när jag flyttade till Kiruna. Jag gick en starta-eget-kurs och det gjorde att jag vågade satsa, säger hon.

Nutek och studentorganisationen Drivhuset som har frågat 26 000 studenter i landet om företagande, tycker ändå att det blivit bättre.

Hälften av studenterna går runt med en affärsidé. De senste två åren har både affärsidéerna och antalet som får lära sig något om entreprenörsskap fördubblats.

– Jag tror att det hänger ihop - får man information om företagande på högskolan väcker det nyfikenhet och intresse, säger Magdalena Åkerström.

Det finns de som driver företag redan när de pluggar - det har ökat från 4 till 6,5 procent.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".