Strejken i Torneå fortsätter

Strejken i Outokumpu i Torneå har fortsatt på tisdagen. Facket och arbetsgivaren kommer inte överens. I dagsläget är det 400 tjänstemän vid stålverket i Torneå som strejkar. Effekterna av strejken är märkbara enligt Antti Pihko, vd på Outokumpu i Torneå.

Delar av verksamheten ligger nere sedan i måndags när strejken började, men resten av verksamheten kommer att påverkas inom några dagar.

– Jag hoppas att strejken är över snart, för den här strejken har bara förlorare, både arbetare och företaget förlorar på det, säger Antti Pihko

Det är tjänstmännen inom teknologiindustrin i Finland som är med i den landsomfattande strejken. I dagsläget är det 400 tjänstemän vid stålverket i Torneå som strejkar. Företaget beräknar att strejken kostar cirka 750 miljoner kronor per vecka.

– Jag pratar med de strejkande hela tiden, och känner inte riktigt att de står bakom kraven, för det finns ingen lokal konflikt, utan att de strejkar för att deras fackförbund begär det, säger Antti Pihko.

Anna Widén, SR Norrbotten
anna.widen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista