Norrbottniska gubbar till midsommar

Ett nytt projekt där man ska odla bär i stora tunnlar har påbörjats på försöksstationen i Öjebyn. Syftet är att utveckla norrbottnisk bärproduktion och tunnelodlingarna kan betyda att man kommer kunna skörda lokalproducerade jordgubbar redan före midsommar.

Projektet med bärodling i tunnlar finansieras av länsstyrelsen och Hushållningssällsskapet i Norrbotten och till våren kommer tunnlarna att sättas upp hos tre norrländska bärodlingsföretag.

Elisabeth Öberg är projektledare på försöksstationen i Öjebyn och hon tror att det nya sättet att odla bär, bland annat kommer att leda till en tidigare skörd av jordgubbar och att lokala bärodlare på det sättet kommer att kunna konkurrera med bärodlare från södra Sverige på ett bättre sätt.

Lennart Wennberg, Mattila bärodling i Haparanda, är en av de som kommer att testa att odla jordgubbar i tunnlarna och han har höga förväntningar.

- Jag hoppas att jag kommer kunna skörda jordgubbar redan innan midsommar. Man måste vara med i nytänkandet och nyskapandet om man ska hänga med. Nu finns det hopp för oss med bärodlingsföretag i Norrbotten.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista