Allt fler naggar på pensionen i förtid

Allt fler gör förtida uttag av den allmänna pensionen. Man kan börja ta ut den vid 61 års ålder och det gör många nu i stället för att vänta till de är 65 år. För fyra år sedan var det 662 personer i Norrbotten som började göra förtida uttag. Idag är det drygt dubbelt så många.

Det är betydligt fler män än kvinnor som tar ut pensionen tidigt. På Försäkringskassan har man ingen teori om varför. Men en privatrådgivare på ett försäkringsbolag i Luleå, Robert Karlsson, säger att de har många kvinnor och låg eller mellaninkomsttagare.

– Det är de som tjänar mest skattemässigt på att ta ut tidigt i början av 60-årsåldern och göra en sparplan, för att kunna ha efterlevandeskydd om de avlider. Tar man ut pensionen från 65, så går den inte till efterlevande om man avlider, säger han.

– Det är också för att få en längre period med pengar då man är aktiv, som man tar ut tidigt, menar han.

Pensionen minskar om man börjar ta ut tidigt. Exempelvis: om man skulle få 7 200 efter skatt vid 65 år, så minskar den till 6 000 efter skatt om man börjar ta ut den vid 61.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista