Enkelt att minska skogens markskador

Många skador i skogen i samband med avverkningar skulle kunna undvikas med relativt enkla metoder, exempelvis med bredare däck på tunga skogsmaskiner för att minska markskadorna. Det menar forskaren Isabelle Bergkvist på Skogsforsk i Uppsala.
De nya metoderna för att minska markskadorna handlar enligt Isabelle Bergkvist på Skogsforsk i Uppsala bland annat om att använda bredare däck på skogsmaskinerna. Ny metod från Kanada En annan ny metod att minska skadorna kommer från Kanada och går ut på att man sågar av ett stort rör på mitten, sedan kan man köra över en bäck utan att göra några större skador. Trädskadorna minskat Traditionellt sett har man inom skogsbruket kämpat för att se till att det inte blir skador på träd och här har man lyckats nå skogvårdslagen mål på att inte skada mer än 3-5% av träden. Men när det gäller att begränsa skadorna på marken har man inte nått samma framgång och förlorarna i det här sammanhanget är skogsägarna själva, markskador innebär ger nämligen tillväxtproblem på grund av att marken blir så ihoptryckt att vattnet inte kommer fram.
David Svanberg på SR Uppland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".