20 miljoner investeras i Piteåföretag

Piteåföretaget Composite Scandinavia, som tillverkar gasolflaskor, har fått ett tillskott på 20 miljoner kronor. Det är rikskapitalbolagen Industrifonden och Emano som valt att investera i företaget. Pengatillskottet har haft stor betydelse för företaget, säger dess vd Kurt Berglund. - Det är skillnaden mellan att tvingas skära ner och expandera, säger han.
Composite Scandinavia med sina 29 anställda har funnits i Öjebyn utanför Piteå sen 1989. Företaget producerar idag ungefär 100 000 gasolflaskor per år och drygt hälften exporteras. Med pengatillskottet ska företaget förnya sin utrustning och öka produktionen till 250 000 gasolflaskor årligen. Företaget, som idag exporterar till nio länder i Europa och Asien, ska utöka sin export till ytterligare fyra länder, varav USA är ett. Det som gör Composite Scandinavia:s gasolflaskor så eftertraktade är, enligt företagets grundare Kurt Berglund, materialet som gasolflaskorna tillverkas av. En robot lindar glasfiber i ett speciellt mönster som tillsammans med plast härdas och blir till en hållbar och lätt gasolflaska. Gasolflaskan är dessutom genomskinlig vilket gör det lättare för användaren att se hur mycket gasol man har kvar i flaskan. Dessutom rostar inte materialet och den egenskapen uppskattas särskilt i länder som Korea, säger vd Kurt Berglund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".