Fortsatt transportstöd

Regeringen har nu kommit överens med EU kommissionen om ett nytt transportstöd för norra Sverige. Stödet kommer att lämnas för transporter till och från företag i norra Sverige och betalas ut retroaktivt från 1 januari.

Överenskommelsen med EU kommisionen om transportstödet kommer att räcka till 2013. Inledningsvis kommer undgefär 450 miljoner att betalas ut men med tanke på att vi är inne i en högkonjunktur med hög export kan det blt tal om mer pengar.

Följande andel av transportkostnaderna lämnas som bidrag till företagen för uttransporter från olika områden:

  • 35 procent: Vilhelmina, Skellefteå, Piteå, Luleå, Storumans, Norsjö och Bodens kommuner.
  • 40 procent: Älvsbyns, Malå, Kalix, Arvidsjaurs, Haparanda, Sorsele, Överkalix och Övertorneå kommuner
  • 45 procent: Jokkmokk, Pajala, Gällivare och Kiruna kommuner.

Den överenskommelse som nu har gjort är enligt det förslag som regeringen lämnade ifrån sig. I grova drag ska norr få mer än söder, inland mer än kust och små företag mer än stora. 

I det nya systemet finns förlorare även om de flesta är vinnare eller får samma stöd. Ally Andersson på Porsi Syprodukter i Vuollerim är glad över dagens beslut.

Transportstödet kompenserar de merkostnader för transport som företag i de fyra nordligaste länen har. Samtidigt slopas de lägsta gränserna för stödet, vilket innebär att fler företag, inte minst små företag får tillgång till transportstöd.