Osäkert läge för Kallax Cargo

Det nya året börjar med att ett väldigt osäkert läge för fraktprojektet Kallax Cargo. Enligt Luftfartsverkets dotterbolag Swedavias ledning förlänger inte den nybildade regeringen förordnandet för Per Anders Örtendal, som skött förhandlingarna med Ryssland för projektets räkning.
Slutsatsen kan, enligt Luftfartsverkets dotterbolag, bli att Kallax Cargo läggs på is. Per Anders Örtendal utsågs av den gamla socialdemokratiska regeringen och dåvarande näringsministern Björn Rosengren till att förhandla med Ryssland om ett öppnande av den nordryska flygrutten Arctica 1. Erbjuda ny teknik i utbyte Det här uppdraget växte sedan och kom att bli ett stort svensk-ryskt industriprojekt med Luftfartsverkets dotterbolag Swedavia inblandat. Tanken var att erbjuda Ryssland en ny, förhållandevis billig, flygnavigeringsteknik och att den först skulle testas på flygrutten Arctica 1 som därmed skulle öppnas för trafik. Genom att flyga den vägen till Asien skulle internationella flygbolag vinna mycket tid och pengar och det skulle också bli det verkliga startskottet för Kallax som ett nav för fraktflyget. Risk att projektet läggs på is Men nu har hela den här processen stoppats i och med ett beslut av den nybildade regeringen att inte förlänga Per Anders Örtendals förordnande. Det är något som Sture Eriksson VD för Swedavia beklagar. - Ja, jag tycker att det är lite tråkigt eftersom vi har nått ganska långt i våra förhandlingar med ryssarna och min erfarenhet är också den att all förhandling man har med motparter i Ryssland kräver tålamot och tid, säger han. - Om de här uppgifterna stämmer är det högst märkligt att alla berörda inte informerats, säger Kallax Cargos VD Göran Remal i en kommentar. Han tycker det är särskilt märkligt eftersom regeringen satsat mycket pengar på Kallax Cargo.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".