Tara Kadir Rädda barnen i Luleå

Hedersvåldet i Luleå uppmärksammas

Ungdomar från andra kulturer som blir utsatta för våld ska nu uppmärksammas i Luleå.  Ett projekt ska öka kunskapen kring hedersrelaterat våld hos alla, både svenskar och invandrarfamiljer.

Kvinnojouren Iris i Luleå och Rädda Barnen kommer under hösten och våren att driva projektet Tara som ska öka kunskapen kring hederskultur, förtryck och mänskliga rättigheter.  Förhoppningen är att alla ska få mer kunskaper och att problemet ska synliggöras.

I Luleå har vi dagligen kontakt med unga kvinnor som är utsatta för hedersvåld, säger Eva Engman från kvinnojouren Iris.

Framförallt är det en rad aktiviteter som bland annat är riktade till lärare elever, socialtjänst, polis, primärvård men också till allmänheten.

Redan på måndagen den 29:e oktober är den första aktiviteten som är en föreläsning av Sharaf hjältar. Det är en grupp invandrarkillar som kämpar mot hedersrelaterat våld och en förebyggande attitydförändring.  Sharaf hjältar är ett nätverk som finns på flera platser i Sverige.

För att få ut informationen om hederskultur till dom som kanske mest behöver den, invandrarföräldrar, så ska de informeras på utbildningarna där de lär sig svenska.

Men även svenskar måste få mer utbildning och svenskar ska inte vara rädda för att säga ifrån:

- Man är inte rasist om man ifrågasätter hederskulturen, tvärt om. Då visar man en sund inställning till problematiken, säger Tara Kadir.

 Eleonor Norgren, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".