Norrmännen utvinner naturgasfält

Det blir norrmän - och inte amerikanska bolag - som kommer få vara med de ryska oljeintressena och att utvinna gasen i det omtalade gasfältet Shtokman i Barents hav. Shtokman är världens största naturgaskälla och det väntas bli tiotusentals jobb i samband med den här utvinningen i vårt ryska närområde i nordväst.

Ryska energijätten Gazprom har valt norska Statoil som sin andra utländska partner för att utvinna det gigantiska gasfältet Shtokman. Gazprom slöt tidigare ett första avtal med franska Total.

Shtokman-fältet är en av världens största nu kända gasfyndighet till havs och fältet ligger alltså i den ryska zonen av Barents hav nordost om Kolahalvön.

Gasfyndigheterna där är tre gånger större än de största norska, det som kallas Troll-fältet.

Men nu får norrmännen vara med om att exploatera också Shtokman och Statoil Hydro går in med en ägarandel på 24 procent i projektet. Ryska Gazprom äger 51 procent och franska Total har 25 procent i det bolag som nu skall utvinna gasfyndigheterna.

Det är en världsledande kompetens på offshoreteknik, alltså olje- och gasutvinning till havs, som ryssarna nu har knutit till sig i och med att kontraktet med Statoil Hydro skrevs under på torsdagen.

Och vikten av den här affären visas inte minst av att Rysslands president Vladimir Putin personligen ringde upp Norges statsminister Jens Stoltenberg på torsdagsmorgonen för att berätta att allt nu var klart.

Tidigare var det många som trodde att också de amerikanska bolagen Chevron och Conoco Phillips skulle vara med och exploatera Shtokmanfältet. Men så blir det alltså inte, utan bara norrmän och fransmän släpps in.

Det är alltså utvinningen av gasen som Statoil Hydro nu får var med om. Själva fyndigheten ägs till 100 procent av ryssarna.

Någon gång år 2013-2014 skall leveranserna komma igång enligt de nu aktuella planerna.

christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".