Risk att banupprustningen försenas

Trots att det nu pågår en miljardsatsning på att upprusta Haparandabanen mellan Boden via Kalix till Haparanda kan själva elektrifieringen av banan komma att försenas en hel del.

Den slutsatsen drar miljöpartisens länsordförande Annika Eriksson av regeringens lagda höstbudget och av att Banverket tidigare pekat på ökade kostnader för att kunna slutföra hela upprustningen. 

Annika Eriksson säger till Norrbottensnytt att risken finns att den nya dragningen av spåret blir klar som tänkt kring om tre-fyra år, men att det blir diesellok som kommer fortsätta köra på banan i flera år efter detta.

I regeringens höstbudget gav man inte klartecken till Banverkets förslag om att kunna lägga den större delen av de ökade kostnaderna för banan under de första investeringsåren, en så kallad framtung budget. På så sätt hade hela upprustningen kunnat finansieras, inklusive elektrifieringen av banan, trots Banverkets ökade kostnaderna i övrigt. Nu finns, enligt Annika Eriksson, inget årtal alls för när Haparandabanan ska bli elektrifierad.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".