Olof Faxander, vd i SSAB.

Engångskostnader tyngde SSAB

SSAB:s resultat för det tredje kvartalet tyngdes av stora engångskostnader till följd av köpet av Ipsco. Men det stora samtalsämnet på måndagen var att rapporten läckte ut i förväg.

Läckaget åstadkoms på det klassiska sättet: genom att byta q2 till q3 i adressfältet. På det viset kunde nyhetsbyrån Six kabla ut siffrorna sex minuter innan rapporten släpptes via den officiella kanalen. Liknande tillvägagångssätt har använts förr mot andra bolag.

Rapporten präglades av köpet av kanadensiska Ipsco, en affär som slutfördes under tredje kvartalet. Köpet medförde engångskostnader på 1 271 miljoner kronor som ingår i resultatet för kvartalet.

SSAB redovisar en vinst efter finansnetto på 497 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 1 119 miljoner kronor för motsvarande period i fjol.

Lägre vinst

Om engångsposterna räknas bort var vinsten 1 768 miljoner kronor jämfört med 1 042 miljoner kronor ett år tidigare.

Vinsten var lägre än väntat. Analytikerkåren hade, enligt Reuters, räknat med ett resultat på 2 miljarder kronor.

Försäljningen uppgick till 13,7 miljarder kronor, jämfört med 7 miljarder kronor ett år tidigare. Ipsco bidrog med 5,8 miljarder kronor.

– Vi har haft en stark efterfrågan på stål i världen under årets nio första månader. Kina har ökat sin produktion kraftigt och var en fortsatt stor nettoexportör under tredje kvartalet, sade SSAB:s vd Olof Faxander på en telefonkonferens.

Men Kinas nettoexport minskade något jämfört med andra kvartalet, tillade han.

Efterfrågan på stål i Europa har hittills år ökat mycket kraftigt, vilket lett till ökad import från Kina. Samtidigt har USA-marknaden utvecklats svagt, framför allt till följd av lageravveckling bland distributörer.

Underhållsstopp

Det allmänna efterfrågeläget bedöms vara oförändrat under det fjärde kvartalet. Under fjärde kvartalet kommer stålverket i Regina att stå stilla i 17 dagar för ett underhållsstopp. Det kommer att påverka rörelseresultatet negativt med cirka 150 miljoner kronor.

Det pågående åtgärdsprogrammet ökar kostnaderna med 70 miljoner kronor under fjärde kvartalet. Men från och med nästa år ska det leda till en årlig besparing på drygt 200 miljoner kronor.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".