Till och med våra drömmar kan köpas

Till och med våra drömmar är genomkommersialiserade idag. Ja, precis så långt har konsumtionssamhället som vi lever i dragit iväg med oss, tycker författaren Sisela Lindblom som besökte helgens Bok- och Bildmässa i Luleå i helgen.

Jakten på ständigt köpa nya prylar och vårt sätt att till och med värdera oss själva efter fin soffa eller hur nyrenoverat vårt kök råkar vara, gör att vi riskerar att missa det som är viktigt runt omkring oss, menar Sisela Lindblom.

– Det kanske inte bara handlar om att få en bättre soffa! Det finns ju olika sätt att sträva, att få det bättre, säger författarinnan som på söndagen besökte årets upplaga av Bok- och Bildmässan på Kulturens Hus i Luleå.

Sisela Lindbloms roman De skamlösa kom ut i våras och skapade redan innan den kom ut debatt. På ett konsekvent vis angriper hon vårt tids myt om det lyckliga, lättsamma, lockande, tiden som vi lever i, och som verkar säga att desto fler inredningsmagasin vi sitter och tittar på i tv-soffan, ja, desto lyckligare kan vi bli.

Just debatten som drog igång före romanen kom ut, handlade om huvudvida det är okej eller inte att ha en handväska som kostar 70 000 kronor. Susanne Ljung, programledare för P1:s nya modemagasin Stil, suktade efter en sån väska, och debattörer ryckte ut och ömsom fördömde, ömsom värnade om rätten att få drömma om det vackra, det för många, ouppnåeliga.

Sisela Lindblom själv vill inte fördöma, hon diskutera systemet med yta och utseendefixering. Ett system som vi alla mer eller mindre, tar del i, enligt henne.

– Vad är det för anledning till att vi behöver så mycket program och text som handlar om hur vi kan förvandla oss själva till någonting bättre? Varför ser det ut så? Jo, det handlar om att vi är så jäkla rädda för att bli uteslutna själva.

– Vilket samhälle skapar en sådan rädsla? fortsätter hon sedan retoriskt. Jo, ett hårdare samhälle, och där en grupp blir osynlig för att de inte kan delta i det här och en stor grupp som har det jäkligt bra, avslutar Sisela Lindblom.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".