Arjeplog kan få ett nytt vattenkraftverk

Arjeplogs allmänningsskogar vill uppföra ett nytt minikraftverk i Skellefte älv, vid Kvarnbo i Arjeplogs kommun. Det nya vattenkraftsverket skulle byggas i anslutning till den anläggning som uppfördes under 1930-talet, och tanken är att man skulle nyttja så kallat överskottsvatten och därmed inte behöva bygga någon uppdämningsdamm.

Det nya minikraftverket skulle uppföras strax söder om Sälla kraftverk och producera 4 miljoner kilowattimmar. Tillsammans med det redan idag befintliga vattenkraftverket skulle det bli en totalproduktion på 5,2 miljoner kilowattimmar.

I den miljökonsekvensbeskrivning som lämnats till miljödomstolen skriver Arjeplogs allmänningsdelägare bland annat att förutsättningarna för fisken och dess reproduktionsområden inte kommer att förändras nämnvärt.

Men Fiskeriverket som tagit del av ansökan har hos miljödomstolen begärt ett förordnande som skulle låta de utreda sakfrågan. Myndigheten vill bland annat titta på fisktillgången som skulle kunna påverkas av en mindre vattentappning.

Men det håller inte förvaltaren Kent Björk med om och framhåller att de inte kommer att bygga några dammar, utan enbart nyttja vatten som redan idag rinner ut ur Hornavan outnyttjat. Han medger dock att vattnet kan påverkas tillfälligt under byggtiden när man bland annat gräver en kanal.

Om miljödomstolen godkänner det nya minikraftverket är byggstarten beräknad till nästa år. Sedan hoppas Arjeplogs allmänningsdelägare att driftsättningen ska kunna ske i juni 2009.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".