Garanterar säkerheten i Malmberget

Den senaste tidens skalv och sättningar i Malmberget orsakade av gruvdriften har gjort en del människor oroliga. Men LKAB garanterar att befolkningen i Malmberget lever i säkerhet.

Gruvbolaget säger sig ha kontroll över händelserna och är helt säkra på att några sättningar inte kan ske utanför staketet som utgör gränsen för rasriskområdet.

– Där vi känner oss osäkra är där vi inte har detaljstuderat saker och ting. Där har vi helt enkelt ett säkerhetsavstånd var vi sätter upp industristängslena, så vi känner att det som sker, det sker garanterat innanför staketen. Skulle det ske något utanför så vore det en fullständig katastrof för privatpersoner, samhället och företaget, säger Christina Dahnér som är ansvarig för bergmekanik vid LKAB.

Förra helgen skedde en så kallad uppblockning av Hens malmens hängvägg mot ett gammalt dagbrott i Malmberget. Gropen som bildades mäter 90 x 140 meter och är belägen innanför industristängslet.

Christina Dahnér menar att trots sådana här händelser så finns ingen anledning till oro eftersom ingen malmbrytning sker under någon bebyggelse i Malmberget.

– Nej, det kan inte ske, vi har brytningen placerad så att det inte finns en chans att det skulle kunna ske något. Det finns en hel del diskussioner om var vi bryter någonstans i Malmberget, men vi har ingen malmbrytning utanför staketet. All brytning ligger innanför staketen, det sker ingen brytning under någon bebyggelse, konstaterar Christina Dahnér.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".