1 av 3
Kinesiskt bambugolv ska pryda de norrbottniska hemmen i framtiden om NCC lyckas med sina affärer i Kina.
2 av 3
Larisa Pekka, internationell inköpschef NCC
3 av 3
Lars Andersson, inköpschef NCC norrland

Kinesisk bambu i stället för furu - om NCC får välja

För att minska byggkostnaderna i norrbotten ska nu NCC börja importera byggmaterial själv från länder där det är billigare. Byggkostnaderna ökar med fem procent per år och nu ska trenden brytas och till och med sänka kostnaderna på sikt.

Enligt Lars Andersson som är inköpschef för NCC, är det oerhört viktigt för överlevnaden när de kommer att få konkurrens av utländska byggföretag som har utländska leverantörer och entreprenörer.

Inköpskostnaderna för NCC är 70 procent av kostnaderna och motsvarar 1,4 miljarder kronor för inköpen i Norrbotten.

Om trenden fortsätter som nu kommer kostnaderna och att öka med 30 procent fram till 2012. Vilket innebär att exempelvis boendekostnaderna kommer att öka. Och det vill bolaget ändra på så mycket att kostnaderna ska sänkas med 5 procent.

För att nå målet ska nu inköpen göras direkt och utan mellanhänder från exempelvis Kina. Men att köpa från Kina innebär att förhållanden för exempelvis arbetarna måste kontrolleras.

- Vi har 15 lokalt anställda i Shanghai vilket är det viktigaste, sedan har vi noggranna kontroller på arbetsmiljö och arbetsförhållanden och flera inspektioner varje år både anmälda och oanmälda, säger Larisa Pekka internationell inköpsansvarig på NCC.

De företag som ska leverera till NCC ska också acceptera de villkor som ställs genom ett så kallat Code of Conduct.

- Men vi kommer säkert också att göra misstag som andra företag som köper billiga produkter från Kina, att de som tillverkat dom arbetat under usla förhållanden, säger Lars Andersson.

- Men de företag som inte följer kraven kommer att åka ut, vi hoppas att vi kan hjälpa till genom att köpa i Kina istället för att köpa via leverantörer som i sin tur köpt i Kina och som vi inte kontrollerat under vilka förhållanden varan framställsts, säger Larisa Pekka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".