Lars-Åke Lindahl miljöansvarig vid SveMin. Foto:Maritha Mossberg

Gruvmiljökonferens i Malmberget

I maj nästa år kommer EU:s nya gruvavfallsdirektiv att börja gälla.
För gruvindustrin i Norrbotten innebär de nya direktiven inte några större förändringar eftersom Sverige redan sedan tidigare haft en stark miljölagstiftning.

På tisdagen samlades gruvbranschen i Gällivare för en miljökonferens.

Lars-Åke Lindahl är miljöansvarig hos SveMin - Föreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige.

-Vi ser att det här direktivet kommer att ha stor betydelse när det gäller vissa länder i Europa. Men när det gäller Sverige så har vi haft en miljölagstiftning sedan lång tid tillbaka, som täcker upp de flesta av frågorna som tas upp i direktivet, säger han.

EU:s gruvavfallsdirektiv påverkar inte den Norrbottniska gruvindustrin i någon större utsträckling.Vissa skärpningar kommer dock att ske beträffande att ställa ekonomisk säkerhet för efterbehandling. Direktivet riktar också ljus mot dammsäkerhetsfrågorna.

Men för andra länder i Europa kan direktivet få stor påverkan, menar Lars-Åke Lindahl.

-Det finns fortfarande länder bland de nya medlemsstaterna som i princip inte har någon lagstiftning och som inte har myndigheter och andra som kan hantera de här frågorna. För dem är det en väldigt stor förändring, konstaterar han.

En nyhet i direktivet är att när en ny gruva öppnas så måste en avfallsplan finnas med redan från början.

-Det här fomaliserade avfallsplanen har vi inte haft förut, men jag tror att de flesta företag i någon form har haft den här typen av planer sedan tidigare, menar han.

Och den svenska gruvindustrin riktar kritik mot långa handläggningstider hos olika myndigheter och jobbar för att miljöprövningarna ska förenklas utan att tumma på skyddet av miljön.

-Här borde proceduren kunna stramas upp och ställa lite högre krav på myndigheterna att ha en rationell och bra hantering. Jag vet att flera företag i Västerbotten och Norrbotten har diskussioner med sina länsstyrelser och med sina lokala riksdagsmän där det tagits initiativ, uppger
Lars-Åke Lindahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".