Britt Westerlund , landstingsråd (s) foto:Inger Marklund

Kulturpolitiker i norr i gemensamt utspel

Landstingspolitiker i de fyra nordligaste länen gör gemensam sak inför mötet med de statliga kulturutredarna, som ska lägga grunden för en ny nationell kulturpolitik.

Politikerna från Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten, uttrycker sin oro över kommande nedskärningar i statliga kulturanslag.

Det kom fram vid deras möte i Luleå på tisdagen.

Britt Westerlund, landstingsråd (s) i Norrbotten tolkar gruppens oro.

- Det pratas i kulturutredningen om att vi bör hitta privata finansiärer. Vi har inte så många av dem ute i våra län. Inte så många som i storstäderna exempelvis.

Så vi anser att kulturens grundläggande utbud bör finansieras av samhället.

De fyra nordliga länen får en halv miljard kronor per år i statliga kulturpengar.

Nu ska landstingspolitikerna norrifrån bevisa att pengarna går till bra ändamål.

- Vi har redan ett mycket lyckat samarbete mellan länen i form av teaterturnèer, musikteater, dans och film, berättar Britt Westerlund. Hon är ledamot i Sveriges kommuners och landstings beredning för kultur och fritid, som ska yttra sig om den statliga kulturutredningen.

Budskapet de fyra länen tar med sig till kulturutredarna är att glesbygden behöver anslag för att kompensera de stora avstånden, för att publiken ska kunna nå kulturevenemang.

Den 26-27 november ska politikerna och tjänstemän träffa kulturutredarna i Umeå.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".