1 av 2
2 av 2
Esrange

Rymdbolaget skriver kontrakt med kineser

På onsdagen skrev Rymdbolaget och den kinesiska rymdmyndigheten Kina meteorological administration (CMA) på ett nytt kontrakt som innebär att Rymdbolaget, med Esrange i centrum, får en rad uppdrag i ett nytt kinesiskt satellitprojekt.

Den kinesiska satelliten heter FY-3A och är den första av sex satelliter som ingår i landets nya generation av meteorologiska satelliter. 

– Kina är idag en av de stora rymdnationerna och vi är mycket stolta över att de väljer vår satellitstation på Esrange Space Center som en långsiktig och strategisk lösning. Vår position i Kina är stark och vi räknar med flera nya kinesiska uppdrag i framtiden, uppger Lars Alm på Rymdbolaget i ett pressmeddelande.

FY-3A skickas upp under våren 2008 och Rymdbolagets uppdrag sträcker sig genom satellitens hela livslängd. Uppdraget innefattar mottagning av satellitdata, viss databearbetning, samt distribution av data till kunden via ett markbaserat optiskt fibernät.

FY-3A ska med tiden få sällskap av ytterligare fem satelliter under de 20-tal år som missionen beräknas att fortgå och Rymdbolaget talar just nu med CMA om liknande kontrakt för dessa satelliter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".