Outokumpu i Torneå.

Radioaktivitet i stålverket i Torneå

För andra gången på ett år har Outokumpus stålverk i Torneå fått in radioaktiva ämnen i sin stålproduktion.

Det handlar om den radioaktiva isotopen, americium 141 som den heter, som kommit in via stålskrot som används vid tillverkningen av rostfritt stål.

Första gången det här hände gången det hände kom var det amerikanskt stålskrot som orsakade radioaktivieten.

Det var stålverkets radioaktivitetslarm vid ljusbågsugnen utlöstes vid 15-tiden på onsdagseftermiddagen. Larmet gällde en skänk, en behållare, med 110 ton skrot.

Enligt den finska Strålsäkerhetscentralen har inte några av de anställda utsatts för strålning från det radioaktiva ämnet. Ingen anställd fanns i närheten när det radioaktiva ämnet i stålskänken upptäcktes. Ämnet har heller inte spridits till omgivningen, enligt Eero Oksanen, fysiker vid finska Strålsäkerhetscentralen som befinner sig vid stålverket.

Efter larmet instruerades de anställda som måste gå in i fabriksbyggnaden att bära andningsskydd mot eventuellt radioaktivt damm.

Den strålsmittade slaggen har nu förts ut ur fabriksbyggnaden till ett isolerat område, där den täckts över Fabrikslokalen saneras nu med industridammsugare och genom tvättning.

Trots att det hänt två gånger på ett år är det ytterst sällan som det händer att vi får in radioaktiva ämnen. Så vitt jag minns har det inte hänt någon annan gång på de senaste tio åren, säger Mauri Kauppi till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".