Kalix kommun tar bort 31 tjänster inom omsorgen

31 årsarbeten försvinner när Kalix kommun ska spara 9 miljoner kronor. Socialnämnden har beslutat om stora förändringar, både för de äldre och för personalen. Kraftiga besparingar måste göras inom äldre- och handikappomsorgen i Kalix, för att få budgeten i balans.
På fredag beslutade socialnämnden att 31 årsarbeten ska försvinna och stora förändringar i de äldres boende kommer att göras. Björkgården i Nyborg avvecklas - istället byggs ett nytt äldreboende på Stapelvägen. Lennart Nyman, som är förvaltningschef på Socialkontoret, menar att det blir billigare så eftersom ett nytt hus kräver mindre personal - färre ska göra mer. Kalix kommun har fram till nu haft en kvarboendeprincip, alltså att alla äldre som flyttar in på ett boende ska få bo kvar livet ut. Det förändras nu enligt Lennart Nyman. Omplaceringar ska ske i samråd med de boende och deras anhöriga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".