Christina Dahnér, LKAB.

LKAB satsar på att förutsäga jordskalv

Nu undersöks ett system för att kunna förutsäga rörelser i marken orsakade av gruvdriften i Malmberget. Men det finns svårigheter eftersom det ännu inte finns något bra system.

-Vi har börjat titta på hur vi ska kunna göra prognosmodeller för Malmberget för att kunna förutsäga större skalv. Nu i dagarna tillsätts en professur vid Uppsala universitet igen i seismologi, säger Christina Dahnér som är ansvarig för bergmekanik vid LKAB.

LKAB har påbörjat en diskussion med Uppsala universitet om ett projekt för att se om det går att göra prognoser på de större seismiska händelserna i Malmberget.

- Det är också ett osäkerhetsprojekt och vi är inte säkra på om det går eller inte. Men vi tänker göra ett försök och se om vi får fram någonting, säger hon.

Visar det sig att rörelserna i berget går att förutsäga finns också planer på att bygga upp någon form av varningssystem som larmar inför större seismiska skeenden i Malmberget.

- Förhoppningsvis kommer vi att komma till läget där vi kan ha en beredskap och folk kan ha en beredskap i samhället där man vet att det händer någonting, att det är på gång, hoppas Christina Dahnér.

Arbetet med att kunna ställa prognoser beträffande skalv i Malmberget handlar också om säkerheten för gruvbolagets egen personal.

- Vi har ett väldigt starkt intresse av att försöka jobba fram mer material med tanke på vår egen verksamhet under jord, för att vi ska kunna jobba tryggt och säkert. Eller framför allt för att de människor som jobbar under jord ska kunna känna en trygghet, säger hon.

Christina Dahnér menar att information kan både oroa och lugna och att det är en balansgång.

-Det är fruktansvärt svårt att hitta en form att informera folk och att de ska känna sig trygga utan att skapa den här oron, och att faktiskt nå alla individer. För vilket forum som vi än väljer så är det alltid någon gruppering som inte blir nådd, säger hon.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".