Skonsam avverkningsmetod stoppas

Skogsstyrelsen i västerbottniska Lycksele har stoppat skogsägare som använder en alternativ, skonsammare avverkningsmetod. I byn Norrbäck får inte skogsägare avverka skog enligt den så kallade ”naturkulturmetoden” som utarbetats av professorn Mats Hagner.

Naturkulturmetoden har fått ett visst genomslag i Lycksele kommun på sista tiden men Anders Fältman, distriktschef på Skogsstyrelsen anser att metoden kan strida mot Skogsvårdslagen.

Kalhyggesfritt stoppas
Kalhuggning, markberedning och plantering är en effektiv metod att få fram snabbt växande ungskogar som nästan alla skogsägare accepterar. Men inte skogsägaren Harald Holmberg i Norrbäck som en tid har avverkat enligt naturkulturmetoden. Skogsmarken ligger högt i Stöttingfjällsområdet och har företrädesvis granbestånd. På många platser finns höga naturvärden.

Harald Holmberg har länge tyckt att tidigare generationer bedrivit ett sundare skogsbruk än dagens trakthyggesbruk. Han har en tid avverkat enligt naturkulturmetoden som innebär att man tar ut äldre träd och väntar på att de klenare träden växer till sig. Kalhuggning och markberedning förekommer inte men i luckor bland träden skogsplanteras. Nu har Skogsstyrelsen förbjudit honom att avverka mera enligt naturkulturmetoden och Harald Holmberg har i sin tur överklagat beslutet till länsrätten i Västerbotten.

Överraskad av myndighetens agerande
De är en omtumlande tid, säger Harald Holmberg som genom att ordna kurser i naturkultur hittar fler och fler själsfränder emot kalhuggning. En är grannen Per Wollberg som också vill slippa kalhyggen på sin skogsfastighet. Naturkulturmetoden gör det lättare att samsas med rennäringen och älgbetesskadorna minskar, säger Per Wollberg.

Men Skogsstyrelsen är inte med på det och nu blir det alltså en rättslig prövning. En process som skogsnäringen kommer att följa med intresse och Skogsstyrelsens jurister tänker skaffa fram bevis på att Norrbäcksborna tänker avverka i strid mot lagen.

Örjan Holmberg, SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".