1 av 2
2 av 2
Övningsområdet NR 07.

Militärövning märks i Luleå

I helgen inleds Nordic Battle Groups slutövning i Norrbotten, i området mellan Luleå, Älvsbyn, Jokkmokk och Boden. Tusentals militärer från fem länder deltar och stora mängder material anländer bland annat via tåg till Luleå under lördagen, vilket kommer att märkas i stan, berättar Per Källgarn, ansvarig för övningen i Luleå.

– Trafikflödet blir mer intensivt, det kommer vara mycket tunga fordon som åker genom centrala Luleå och runt stan på Svartöstadsleden och E4:an. Det mesta av materialet ska till grusgropen vid F21, säger Per Källgarn.

Militärövningen, som är den största för det svenska försvaret på mycket länge, görs i en fiktiv insatsmiljö där området är uppdelat i fiktiva länder där en konflikt pågår.

Över 2 500 personer deltar från Sverige, Finland, Norge, Estland och Irland, som tillsammans utgör Nordiska Stridsgruppen (NBG), som är en del av EU:s krisberedskap.

Med start på lördagen anländer militärer, utrustning och fordon till Luleå via flyg, tåg och båt. Och senare i veckan ska de färdas via Älvsbyn till Jokkmokk och senare vidare till Boden. Och det största problemet är vädret, berättar Per Källgarn.

– Vi har vidtagtit en del förberedelseåtgärder, alla våra trafiksäkerhetsofficerer är i tjänst och de kommer att stötta alla förband. En del av dem har ju inte vintervana, som våra gäster från Irland som också kör en del fordon, och de kommer vi att hjälpa extra.

Trafikpolisen meddelar att de inte har någon särskild beredskap inför lördag, söndag och nästa vecka, utan kommer bara att rycka ut om det händer något.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".