Ny lag höjer kostnaden för el

Från den 1 maj i år börjar lagen om elcertifikat att gälla. En lag som kommit till för att öka produktion av förnybar el, ofta benämnd ''grön el''. I praktiken sköter elbolagen hanteringen av elcertificaten, medan det är konsumenterna som får betala för det.
Den nya lagen om elcertifikat innebär att en viss procent av den elförbrukning som man har ska komma från vindkraft, biobränslen, solenergi eller någon annan förnybar energikälla. Enligt Gunnar Eikeland, som är verkställande direktör vid Vattenfall Norrnät, handlar det beroende på elförbrukningen om ungefär 200-300 kronor per år för en villaägare och mellan 5 000-10 000 kr per år för en medelstor företagare. Det man som elkonsument får betala för är en avgift för elbolagens administrativa kostnad. Elbolagen måste från 1 maj 2003 se till att minst 7,4 procent av elförbrukningen kommer från energikällor som vindkraft, biobränslen, solenergi eller någon annan förnybar energikälla. Den procentsatsen ska sen höjas och år 2010 ska 16,9 procent av landets elförbrukning vara grön el. Det har riksdagen bestämt. På sikt är det också tänkt att elcertificaten ska ersätta de statliga stödbidragen som till exempel vindkraften får idag. Vill man veta mer om elcertificat kan man gå in på www.svenskenergi.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".