Mats Nilsson, Tekniska verken i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson

Det tar hundratals år att åtgärda vattenledningarna

Gamla vattenledningar gör att en fjärdedel av dricksvattnet i Norrbotten läcker ut innan det når fram till kunden. Med den investeringstakt många kommuner håller idag tar det 100-tals år att byta ut de otäta ledningarna.

– Med dagens pengatakt skulle det ta 300 år att byta ut alla ledningar i kommunen, säger Roland Sandberg, gatuchef i Kalix.   

Kalix har 41 mil vattenledningar de flesta är från 60-talet. Det bidrar till att 30 procent av vattnet från vattenverket försvinner genom många små hål i ledningsnätet innan det når fram till kranen. 

– Vi jobbar med att minimera läckaget genom att försöka kartlägga på vilka ledningar vi har de största läckagen och sen byta ut dem, säger Roland Sandberg.

I Kiruna läcker snudd på hälften av vattnet ut. Och det kommer att ta lång tid att få tätare ledningar, säger Mats Nilsson informationschef på Tekniska verken.

– Vi byter 500 meter ledning per år och vi har 23 mil ledning. Vi skulle behöva byta fyra kilometer per år för att hålla rätt takt.  

Att lägga ny vattenledning kostar 5 000 kronor per meter. Alla 23 milen skulle alltså kosta en miljard.

Är det billigare att låta det läcka?

– Det beror förstås på hur länge det ska läcka. Vi jobbar självklart för att minimera läckaget, säger Mats Nilsson.  

Ett problem är att det är svårt att upptäcka var vattnet forsar ut.

– I Kiruna ser vi väldigt sällan att det blir blött på marken, istället försvinner vattnet ner i berget på något vis.

Men det pågår ett detektivarbete. Varje natt lyssnar Tekniska verken på vattenflöden och kan på det sättet upptäcka förändringar i flödet, som kan tyda på att en läcka uppstått. 

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".