Enighet om kärnavfall på Barentsmötet

En politisk överenskommelse om kärnavfallet på Kolahalvön är det viktigaste resultatet av barentsmötet i nordnorska Kirkenäs i helgen. Men den norska miljöstiftelsen Bellona är bara försiktigt positiv.
På Barentssamarbetets 10-årsjubileum i Kirkenäs enades Rysslands premiärminister Kasianov med de nordiska ländernas statsministrar, bland andra Göran Persson, om att utrustning som kärvs vid kärnavfallshantering i Ryssland ska momsbefrias. - Även om det nu verkar som om man är överens politiskt så är det på tjänstemannanivå som det fortfarande är oklart, och har så varit det senaste året, säger Niels Böhmer vid den norska miljöstiftelsen Bellonas kontor i Oslo. Det handlar om det s k MNEPR avtalet som ska reglera vilka ansvars-, skatte- och tullfrågor som ska gälla vid kärnavfallssanering. Rysslands har hittils inte varit berett att skriva under avtalet eftersom det varit oklart hur momshanteringen ska gå till. Från EU och de andra barentsländerna krävs total momsbefrielse för saneringsutrustning som förs in och ska användas i Ryssland, medan ryssarna hitills hävdat att moms ska betalas, för att senare återbetalas. I Kirkenäs har man nu alltså gjort en politisk markering att den frågan ska lösas och hänskjutit den till en expertgrupp som i slutet av januari ska leverera den slutgiltiga avtalstexten och som Niels Böhmer ställer sina, och Bellonas förhoppningar till. - Vi är försiktigt optimistiska, jag tror att vi kommer att veta väldigt mycket mer hur situationen är i slutet av den här månaden efter expertgruppens möte, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".