Kommuner ger inte lön för mödan

Det är svårt för kvinnor inom offentlig sektor att kunna påverka sin egen lön. Det här är en viktigt förklaring till att skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner är större i offentlig sektor än hos privata arbetsgivare, som det visades häromdagen i en stor undersökning.
En som ledsnat på att med de små stegen försöka påverka sin arbetsgivare är Marja Karlander i Råneå. Hon vidareutbildade sig till undersköterska under förra hösten och fick 500 kronor mer i månadslön men kände på en gång att det inte var tillräckligt. - Yrkesutveckling tog på något sätt slut. Och sen då veta att varje år får man det lönepåslag som facket förhandlar fram, och då kommer ju inte lönen vara speciellt hög när man går i pension. Och då tänkte jag det kanske är lika bra att växla över till någonting annat, berättar Marja Karlander. Det Marja Karlander gjorde var att helt byta bana. Att sluta hoppas på undersköterskeyrket och istället började hon nu i september på ett tre och ett halvtårig socialt omsorgslinje på högskolan - en utbildning som kommer ge henne ett chefsjobb inom samma sektor. Undersökningen som bygger på 300 000 anställdas löner runt om i landet visar att män - oavsett om de jobbar för kommun, landsting eller en privat arbetsgivare tjänar på att utbilda sig - oavsett kort eller lång utbildning ger det resultat på arbetsplatsen. Så är det också för genomsnittet kvinnor som jobbar i privat sektor. Men för den grupp av offentliganställda kvinnor som undersökningen följde under flera års tid ledde vidareutbildning inte vidare - det var tvärtom så att utbildning sänkte genomsnittslönen om utbildningen var kortare än två år, jämfört med den grupp kvinnor som inte alls valt att vidareutbilda sig. För Marja kommer det här inte vara något problem nu, eftersom hon går en lång akademiskt utbildning - och det ger verkligen mer i lönekuvertet, både hos en offentlig arbetsgivare och hos en privat. Själv tycker hon att möjligheten att kunna påverka - och faktiskt få lön för mödan som läggs ner - måste blir större. - Har du människor som är kreativa och framåt och aldrig känner att det ger någonting, så är ju risken stor att den här kreativa biten minskar om det aldrig händer någonting mer än för stunden. Har jag en specialkompetens och använder den på jobbet, ja då borde jag kanske ha någonting för det också, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".